-
Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) ve Belediye İktisadi Teşekkülleri (BİT) idare kayıtlarını yaptıktan sonra, EKAP'ta tüzel kişi (istekli) olarak da kayıt yapabilir mi?
KİT ve BİT'ler tarafından 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılacak alımlarda EKAP'a idare olarak giriş yapılmalı ve
ihale dokümanları EKAP aracılığı ile oluşturulmalıdır. Başka bir idarenin ihalesine istekli olarak teklif verilmesinin istenmesi durumunda ise gerçek/tüzel kişi kayıt ekranında bulunan "Kurum Kuruluş" seçeneği seçilerek tüzel kişi olarak kayıt yapılmalıdır.
-
Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) ve Belediye İktisadi Teşekkülleri (BİT)'nin tüzel kişi olarak kayıt yapmak istemesi durumunda ek evrak göndermeleri gerekmekte midir?
Tüzel kişi olarak kayıtlarının tamamlanabilmesi için istekli protokollerinin ticari sicil kaydı, imza sirküsü gibi ek evraklarla birlikte Kuruma gönderilmesi gerekmektedir.
-
(*) işaretli alanlar ne anlama gelmektedir/Doldurulması zorunlu alanlar nelerdir?
(*) Tek yıldız işaretli alanlar : Bir sonraki adıma geçebilmeniz için doldurulması gereken zorunlu alanları göstermektedir.
-
Protokollerin kaç gün içinde Kuruma gönderilmesi gerekmektedir?
Protokollerin en kısa zamanda ıslak imzalı ve mühürlü/kaşeli olarak Kamu İhale Kurumu'na posta yolu ile veya elden ulaştırılması gerekmektedir. Protokolün elektronik ortamda hazırlanmasını takip eden 30 gün içinde ıslak imzalı ve mühürlü/kaşeli olarak posta yolu ile veya elden Kamu İhale Kurumuna ulaştırılmaması durumunda kayıtların tekrar yapılması gerekecektir.
-
Hazırlanan protokollerin hangi adrese gönderilmesi gerekmektedir?
Protokoller, Kurumun aşağıda belirtilen adresine elden veya posta yolu ile ulaştırılmalıdır:
Kamu İhale Kurumu
Elektronik İhale Dairesi Başkanlığı
Mevlana Bulvarı ( Konya Yolu ) No:186
06520 Balgat / ANKARA
-
Protokol onaylandıktan sonra protokol ile ilgili değişiklik olduğunda ne yapılmasi gerekmektedir?
Protokollerde değişiklik yapılmasına ilişkin süreç aşağıdaki gibidir:
(1) Protokolün EKAP aracılığı ile hazırlanması ancak henüz Kuruma gönderilmemiş olması halinde -> Protokol EKAP’ta yeniden hazırlanıp Kuruma gönderilmelidir.
(2) Protokolün Kuruma gönderilmesi ancak henüz Kurum tarafından onaylanmamış olması halinde -> Protokolün Kurum tarafından onaylanması beklenmeli ve protokol onaylandıktan sonra EKAP’a giriş yapılarak protokolde değişiklik yapılmalıdır.
(3) Protokolün Kurum tarafından onaylanmış olması halinde -> EKAP’a giriş yapılarak protokolde değişiklik yapılmalıdır.
-
Gerçek veya tüzel kişilerin EKAP'a kayıt süreci nasıldır?
EKAP'ın ana sayfasındaki (https://ekap.kik.gov.tr) "Kayıt İşlemleri" menüsünden "Gerçek veya Tüzel Kişi Kaydı" bağlantısı kullanılarak kayıt işlemleri gerçekleştirilip protokolün çıktısı alınmalı ve protokol ıslak imzalı ve kaşeli olarak yetki belgeleriyle birlikte elden veya posta yolu ile Kuruma ulaştırılmalıdır. Kurum, kendisine ulaşan belgeleri ve EKAP kayıtlarını kontrol ederek gerçek/tüzel kişilerin kayıtlarına onay vermektedir. Onay işleminden sonra gerçek/tüzel kişiler kayıt sırasında girdikleri e-posta adresine gönderilen bir mesaj ile bilgilendirilecektir. Gerçek/tüzel kişilerin kayıt sırasında tanımladıkları platform sorumluları onay işleminden sonra şifrelerini alarak EKAP'a giriş yapabilecek ve yeni kullanıcı oluşturabilecektir.
-
Gerçek veya tüzel kişilerin Kamu İhale Bültenine erişebilmeleri için EKAP'a kayıt olmaları
gerekmekte midir?
Kamu İhale Bülteninin görüntülenebilmesi için gerçek veya tüzel kişilerin EKAP'a kayıtlı olmaları gerekli değildir. EKAP'ın ana sayfasındaki (https://ekap.kik.gov.tr) "Sorgulama İşlemleri" menüsünden "Kamu İhale Bülteni Arşivi (PDF) / İndirme" bağlantısı kullanılarak, günlük bültenlere ulaşılabilir.
-
Gerçek veya tüzel kisilerin EKAP'a kayitlari için Kuruma iletilecek olan vekâletnamelerde
“EKAP için imza yetkisi verilmistir” ibaresinin bulunması gerekli midir?
Vekâletnamelerde Kamu İhale Kanunu kapsamındaki ihalelere teklif verme yetkisinin bulunması yeterli olup ayrıca "EKAP için imza yetkisi verilmiştir" ibaresinin yer almasına gerek bulunmamaktadır.
-
Kamu Satın Alma Platformunda (KSP) kaydı bulunan isteklilerin (gerçek ve tüzel kişilerin)
EKAP'a tekrar kayıt yaptırması gerekmekte midir?
Evet, bu isteklilerin (gerçek ve tüzel kişilerin) EKAP'a kayıt yaptırması gerekmektedir.
-
Gerçek/tüzel kişi protokollerinde belirtilen imza atmaya yetkili kişiler kimlerdir?
Gerçek kişiler(şahıs firması), şahsın kendi imzası ile veya şahıs adına vekaleten yetkilendirilen kişi/kişiler tarafından; Tüzel kişiler(şirketler) ise ortaklar kurulunda alınan kararla seçilen müdür/müdürler veya şirket adına vekaleten yetkilendirilen kişi/kişiler tarafından temsil edilir. Bu kişiler protokolde imza atmaya yetkili kişi olarak belirtilmelidir.
-
Gerçek/tüzel kişiler tarafından protokol ekinde hangi belgelerin gönderilmesi gerekmektedir?
Gerçek/tüzel kişiler tarafından protokol ekinde aşağıda detayları verilen belgelerin gönderilmesi gerekmektedir.
• Firmanız gerçek kişi ise;
a. Kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odasından ya da esnaf ve sânatkar odasından veya ilgili meslek odasından Protokol kaydının yapıldığı yılda alınmış, odaya kayıtlı olduğunu gösterir belgenin aslı veya noterce onaylı örneği,
b. Noter tasdikli imza beyannamesi
c. Eğer protokol vekil tarafından imzalanmış ise vekil adına düzenlenmiş noter onaylı vekâletname ile vekilin noter tasdikli imza beyannamesi
• Firmanız tüzel kişi ise;
a. İlgili mevzuatı gereği kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odasından Protokol kaydının yapıldığı yılda alınmış, tüzel kişiliğin odaya kayıtlı olduğunu gösterir belgenin aslı veya noterce onaylı örneği,
b. Tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri,
c. Eğer protokol vekil tarafından imzalanmış ise vekil adına düzenlenmiş noter onaylı vekâletname ile vekilin noter tasdikli imza beyannamesi
-
Protokol onaylandıktan sonra yeni bir imza yetkilisi nasıl eklenebilir?
Yeni bir imza yetkilisi ekleme işlemini yalnızca “platform sorumlusu” olarak bildirilen kullanıcılar yapabilmektedir. Platform sorumluları, “Platform İşlemleri” menüsünden “İmza Yetkilisi Ekleme/ Güncelleme” bağlantısını kullanarak yeni bir imza yetkilisi ekleyebilmektedir. İmza yetkilisi olarak eklenen kişilere ait yetkilendirme belgelerinin, kullanıcı ekleme işleminin son aşamasında EKAP tarafından otomatik olarak oluşturulan standart yazı ekinde Kuruma gönderilmesi gerekmektedir. Yetkilendirme belgeleri KİK tarafından incelenip onaylanmadığı sürece belirtilen imza yetkilileri EKAP'ta imza atmaya yetkili kişi olarak kabul edilmemektedir.
-
Platform sorumlusu kimler olmalı?
Gerçek veya tüzel kişi bünyesinde ihale işlemlerini yürüten birimde çalışan bir personel (yetkili olması gerekmiyor) platform sorumlusu olarak belirlenebilir.
-
Güvenli elektronik imzaları kimler almalıdır?
Güvenli elektronik imzayı münferiden e-imza kullanarak işlem yapmak üzere yetkilendirilen kişilerin alması gerekmektedir.
-
E-imzayı kimler almalıdır? Şahıs adına mı firma adına mı alınmalıdır?
E-imza şahıs adına alınır. 5070 sayılı kanun uyarınca tüzel kişilik adına e-imza alınması mümkün değildir.
-
Güvenli elektronik imza almaya neden gerek vardır?
İlgili duyuru metni: Duyuru Metni
-
Güvenli elektronik imza nereden temin edilebilecektir?
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu internet sitesinde yayınlanmış olan Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılarından temin edilebilir.
-
EKAP kullanıcısı birden fazla firmada imza yetkilisidir. Bu durumda e-imzanın nasıl alınması gerekmektedir?
Kullanıcı birden fazla firmada imza yetkilisi ise kendi adına alınmış bir elektronik imza ile imza yetkilisi olduğu tüm firmalarda doküman indirme işlemi yapabilecektir.
-
Mobil imza nedir?
Mobil imza, işlemlerinizi ıslak imza atarmış gibi yapabileceğiniz, elektronik ortamlarda kimliğinizi kolayca kanıtlayabileceğiniz bir servistir.
-
Nasıl alabilirim?
Turkcell veya Avea hattına sahip olan kişiler ilgili GSM şirketine mobil imza başvurusu yaparak alabilirler.
-
Şifremi unuttum ne yapmalıyım?
"Turkcell Mobil İmza Sahibi iseniz;
-
Telefonum yani SİM kartım yanımda değil, başka bir hattan mobil imzamı kullanabilir miyim?
Mobil imzanız sadece size özel SİM kartınıza tanımlı olduğu için kullanamazsınız.
-
Mobil imza yasal olarak geçerli midir?
Mobil İmza hem uluslararası standartlara hem de 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'na uygundur ve yasal olarak geçerlidir. Söz konusu yasa gereği merasime tabi işlemler (örneğin evlilik), noter işlemleri ve vekalet işlemlerinde elektronik imza kullanılamaz, bunun haricindeki tüm işlemlerde ıslak imzaya eşdeğer şekilde kullanılabilir.
-
Mobil imzayı nerede kullanabilirim?
Bankacılık işlemleri, nüfus, pasaport, vergi, sağlık, sosyal güvenlik işlemleri ve okul kayıtları gibi e-devlet uygulamalarında ve e-posta imzalamada, kurumsal uygulamalarda, uzaktan erişim kontrolünde kullanılabilir.
-
Cep telefonumu kaybedersem mobil imzamı başkaları kullanabilir mi?
Cep telefonu aracılığıyla imza atarken, cep telefonu pin kodundan ayrı olarak 6 haneli bir mobil imza şifresi kullanılmaktadır. Her imzalama işlemi için bu şifrenin girilmesi istenmektedir. Cep telefonunu kaybetseniz dahi, telefonu ele geçiren kişi bu şifreyi bilmeyeceğinden sizin adınıza imza atamaz. Her ihtimale karşı telefonunuzu kaybettiğinizde elektronik sertifikanızı iptal ettirmeniz tavsiye edilmektedir.
-
Mobil imza kullanırken aynı anda cep telefonumla görüşme yapabilir miyim?
Evet, mobil imza kullanırken aynı anda cep telefonunuzla görüşme yapabilirsiniz.
-
Mobil imzamı kullanarak EKAP'tan hangi dokümanları indirebilirim?
İhale Dokümanını ve Belli İstekliler Arasında İhale Usulünde Ön Yeterlik Dokümanını (Ön yeterlik Şartnamesi, İdari Şartname, Sözleşme Tasarısı, Standart Formlar vb.) indirebilirsiniz.
-
EKAP'da mobil imzayı hangi işlemler için kullanabilirim?
Şu anda EKAP'da mobil imza sadece ihale dokümanı indirmek için kullanılmaktadır. Ancak, elektronik imza ile yapılabilen tüm işlemlerin mobil imza ile de yapılabilmesi mümkün olacaktır.
-
Mobil imzamı kullanarak EKAP'tan nasıl doküman indirebilirim?
EKAP uygulamasına giriş yapılır. İhale İşlemleri > İhale Dokümanı indirme menüsü açılır. İndirmek istediğiniz İhale Dokümanına ait İhale Kayıt Numarası girilir ve "Ara" düğmesine basılır. Doküman indirme sayfasından "M-imzalı indir" butonuna bastığınızda Bildirim Tipini seçmeniz gerekmektedir, sonrasında "Devam" butonuna basarak ve mobil cihaz numaranızı girerek mobil imza ile İhale Dokümanını indirebilirsiniz. Daha fazla bilgi için İhale Dokümanı İndirme sayfasında yer alan "M-imza ile İhale Dokümanı İndirme Yardım Videosu" butonuna basarak tüm detayları adımları ile izleyebilirsiniz.
-
Mobil imza şifremi gönderebilmek için ne kadar süreye ihtiyacım var?
“İhale Dokümanı İndirme” sayfasındaki "Devam" butonuna bastıktan sonra mobil imza şifrenizi 180 saniye (3 dakika) içerisinde göndermeniz gerekmektedir.
-
Mobil imza kullanarak indirdiğim dokümanları EKAP üzerinde tekrar görebilir miyim?
Mobil imza ile indirilen ihale dokümanı kullanıcının kişisel bilgisayarına indirilmektedir. Fakat İhale İşlemleri -> E-imza/M-imza İndirme Tutanak Çıktısı menüsünden daha önceden indirilmiş dokümanların tutanaklarına erişilebilmektedir..
-
EKAP'ta hangi yetkiye sahip kullanıcılar mobil imza kullanarak ihale dokümanı indirebilirler?
İmza Yetkilisi olan tüm kullanıcılar mobil imza ile ihale dokümanı indirebilir.
-
Mobil imza ile İhale Dokümanı indirdiğimde ihale dokümanını satın almış sayılır mıyım?
Evet, mobil imza ile ihale dokümanı indirme işlemlerinizi tamamlayıp, "Dokümanı İndir" butonuna basarak ihale dokümanını indirdikten sonra ihale dokümanını satın almış olursunuz.
-
Mobil imza ile doküman indirme işleminin mevzuat açısından elektronik imza ile doküman indirme ile arasında bir fark bulunuyor mu?
"Elektronik imza açık anahtar altyapısını (AAA) kullanarak sertifika ve gizli anahtar (imza oluşturma verisi) ile oluşturulan imzaya denir. Mobil imza ise gizli anahtarın SIM kartta saklanarak telefon aracılığıyla kullanıldığı elektronik imzadır.
-
Mobil imza ile doküman indirildikten sonra elektronik imza ile yeniden indirmem gerekiyor mu?
Hayır, gerekmiyor.
-
Mobil imza ile indirilen dokümanları nasıl ayırt edebilirim?
EKAP'a istekli olarak giriş yaptıktan sonra İhale İşlemleri > E-imza/M-imza İndirme Tutanak Çıktısı menüsü seçilerek açılan ekranda indirilen ihale dokümanına ait IKN ile arama yapıldığında indirilen dokümanın hangi yöntem kullanılarak indirildiği bilgisine ulaşılabilir.
-
EKAP'ta kayıtlı iki tane firmamız var. Kendi mobil imzam ile iki firma için de ihale dokümanı indirebilir miyim?
Evet, kullanıcı her iki firma için de istekli imza yetkilisi olduğu takdirde mobil imzasını kullanarak ihale dokümanını indirebilir.
-
E-ihaleye geçildiğinde elektronik imza ile EKAP'tan teklif gönderebileceğiz. Aynı işlem mobil imza için de geçerli olacak mı?
Bu hizmet şu an için sunulmamaktadır, ancak elektronik imza ile yapılabilen tüm işlemlerin mobil imza ile de yapılabilmesi mümkün olacaktır.
-
Şirketimizde iki tane imza yetkilisi var. İkimiz de ayrı mobil imza mı kullanmalıyız?
Evet, mobil imza kullanıcıları farklı olacağından farklı mobil imzalara sahip olmak zorunludur.
-
Eğer mobil cihazımda gördüğüm parmak izi ile EKAP'taki farklı ise ne yapmalıyım?
Böyle bir durumda güvenliğiniz açısından imzalama işlemlerine devam etmeyiniz.
-
Mobil imza firma adına mı alınmalı yoksa kişiye özel olarak mı alınmalı?
Mobil imza kişiye özel alınmaktadır
-
Benim hem şirket hattım hem de bireysel hattım var. M-İmzayı istediğim hat üzerinden alabilir miyim?
EKAP'a giriş yapan istekli kullanıcısının EKAP'ta kayıtlı olan T.C. Kimlik Numarası ile mobil imzanın kayıtlı olduğu gerçek kişinin T.C. Kimlik numarası aynı olmalıdır. Yani şirket hattı veya bireysel hat eğer istekli imza yetkilisi olarak giriş yapan kullanıcı ile aynı ise EKAP üzerinden mobil imza ile işlem yapabilir.
-
Telefon hattım kendi üzerime kayıtlı değil, mobil imza ile ihale dokümanı indirebilir miyim?
Hayır, EKAP'a giriş yapan istekli kullanıcısının EKAP'ta kayıtlı olan T.C. Kimlik Numarası ile mobil imzanın kayıtlı olduğu gerçek kişinin T.C. Kimlik numarası aynı olmalıdır.
-
Yurt dışından gelip GSM operatörlerinden roaming (hizmet dolaşımı) yapan kişiler mobil imza alabiliyorlar mı?
EKAP Mobil imza işlemleri yalnızca Avea ve Turkcell operatörlerinde kullanılabilmektedir. EKAP alt yapısı şu anda yurt dışı operatörlerini desteklememektedir.